Att vara personlig men inte privat

Ofta hör man att personliga assistenter ska vara personliga men inte privata. Vad betyder det egentligen?

Att vara personlig kan stå för att dela med sig av sig själv, att ge en bild av vem man är, sina erfarenheter, tankar och annat. Brukaren ska kunna lära känna dig för att det ska uppstå en fungerande relation.

Att vara privat är att stänga till och värna om sin egen person. Då är man försiktig med vilken information man lämnar ut och blandar kanske aldrig in sin egen familj eller anhöriga.

Man är inte öppen och berättar inte om det egna privatlivet. Det är tillträde förbjudet, helt enkelt. Gränserna är olika för alla människor. En del har lättare att lämna ut av sig och sitt, andra håller hårdare på det som känns privat. Det beror på vilken grad av personlig integritet man har.

Som personlig assistent är det nödvändigt att kunna vara personlig och inte alltför sluten och privat som person.

Gränsen mellan det personliga och privata måste dras längre bak mot det privata, då man arbetar med sig själv som redskap. Det som rör det privata livet, det innersta, familj, vänner och intressen håller man utanför arbetet. I vissa situationer kan det ändå vara lägligt att visa fram valda delar av privatlivet.

I det här yrket måste man slipa ner den privata sfären mer än inom andra yrken. I assistansen blir man ofta mycket kroppsnära och familjär. Jämfört med t.ex. en läkare, som också arbetar kroppsligt nära sina patienter, men ändå håller en strikt ton, eftersom relationen mellan en läkare och en patient är av mer tillfällig natur. Patienten vet inget om läkaren och det läkaren får veta om patienten är av professionell art.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s