Definiera behörighet till assistans

För att få assistans ska du tillhöra någon av tre personkretsar:

  • Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • Betydande eller bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter hjärnskada i vuxen ålder orsakad av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
  • Andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Om den assistansberättigade behöver upp till 20 timmar per vecka beslutar kommunen om ersättning enligt LSS samt ansvarar för utförandet. Har den assistansberättigade ett grundläggande hjälpbehov av mer än 20 timmar i veckan beslutar Försäkringskassan om assistansersättning, enligt socialförsäkringsbalken.

Personlig assistans är kostnadsfri för den enskilde och brukaren får behålla assistansen efter 65-årsdagen, om beslutet tagits dessförinnan. Personlig assistans kan fås genom kommunen, ett brukarkooperativ eller ett assistansföretag.

Den assistansberättigade kan också själv stå som arbetsgivare. Den assistansberättigade har stort inflytande över vem som anställs och hur och när assistansen ska ges.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s